Volajte, alebo píšte:

0905 598 924
info@kvas-slad.sk

Napíšte nám

Pozitívne vlastnosti kvasu

Uhaste smäd nielen chutným, ale aj zdravým nápojom

Nie je kvas, ako kvas

O tom by ste sa najlepšie presvedčili, keby ste ako my degustovali 81 druhov. A verte, bol v nich až neskutočný rozdiel. Asi ako v autách medzi Mercedesom a najlacnejším z Indie.

V krajinách, kde sa kvas pije tisíc rokov je prirodzená jeho druhová pestrosť a predávajú sa aj také, ktoré by nám vôbec nechutili a ich zdravotné výhody nie sú žiadne. Zmes chemikálií,umelých sladidiel, kvasových aróm – kupujú si ich najchudobnejšie vrstvy obyvateľstva, nakoľko ich cena je veľmi nízka. Druhú, najpočetnejšiu skupinu tvoria dobré kvasy, ale nie vynikajúce. Tretia, najmenej početná je skupina výrobcov, ktorí výrobu kvasu premenili na umenie a ich produkty sú veľmi lahodné a prospešné pre telo aj dušu.

Každý sme iný, máme iné trávenie a chute. Ale bolo zaujímavé, že pri degustácii sme sa všetci zhodli na tom, že kvasy s dvojitým kvasením sú naozaj výnimočne chutné. Oveľa dôležitejšie však bolo, že aj dlhšiu dobu po vypití sme cítili, že nám naozaj robia „dobre“. Tak, ako sa to uvádza v množstve hlavne ruských odborných článkov: „najlepšie pôsobenie pre človeka má iba kvas, ktorý prešiel dvojitou, teda aj kyslomliečnou fermentáciou“.
Pri analýze, ktorú sme si dali urobiť do Štátneho Veterinárneho a Potravinového Ústavu v Bratislave náš nápoj vyhovel všetkým hygienickým a mikrobiologickým požiadavkám. Ale pre nás bolo sklamaním, že neobsahoval žiadne kyslomliečne baktérie, tak ako sa to uvádza podľa ukrajinskej legislatívy na ich obale. Na našu otázku, výrobca odpovedal, že tak to je dobre, lebo po pasterizácii ani nesmie. Bol by to v podstate živý kvas a rýchlo by sa pokazil. Jednoducho už len skutočnosť, že pred pasterizáciou prešiel dvojitým – nedokončeným alkoholovým aj kyslomliečnym kvasením zohráva podstatnú úlohu, v tom, že priaznivo pôsobí na organizmus /viď články/.

1. KVASENÁ VERZUS PASTERIZOVANÁ KAPUSTA A JEJ PÔSOBENIE NA ČREVÁ: (kvasená kapusta prechádza tiež kyslomliečnou fermentáciou ako náš kvas).

Ako je to s kyslou kapustou z pohľadu medicíny založenej na dôkazoch? Bola realizovaná štúdia pri ktorej jednej skupine pacientov so syndrómom dráždivého hrubého čreva /IBS/) podávali lakto-fermentovanú kyslú kapustu  teda kyslú /“živú“- sudovú/ kapustu obsahujúcu prirodzenú pestrú skladbu baktérií produkujúcich kyselinu mliečnu. Druhej skupine pacientov s IBS podávali pasterizovanú kyslú kapustu (teda kapustu bez baktérií produkujúcich kyselinu mliečnu) a zisťovali u oboch skupín skladbu črevnej mikrobioty, ako aj tráviace príznaky. Príznaky sa významne rovnako zlepšili u oboch skupín, pričom u skupiny pacientov s IBS, ktorí jedli „živú“ lakto-fermentovanú kapustu – zaznamenali aj významné zmeny v črevnej mikrobiote (častejší výskyt Lactobacillus plantaruma L. brevis). To znamená, že účinky kyslej kapusty boli navodené skôr jej prebiotickým ako probiotickým efektom.

V epidemiologických štúdiách sa ukazuje, že pravidelná konzumácia fermentovaných potravín je spojená so zlepšeným zdravotným stavom a redukovaným rizikom vzniku rôznych chorôb.

Fermentačné mikróby sú doslova magické, lebo vedia vytvoriť vitamín K a B, ako aj melatonín.

(Celý článok TU)

Týmto článkom nechceme narážať na to ,či náš kvas lieči IBS (nech si každý sám na sebe vyskúša), ale zdôrazňujeme, že náš nápoj s kyslomliečnym kvasením, hoci prešiel pasterizáciou si stále zachováva významný zdravotný benefit – aj keď samozrejme, živý kvas by ho mal ešte vyšší .

2. Psychické pôsobenie fermentácie/kvasenia/: Fermentované potraviny majú schopnosť zmierniť úzkosť a tak podporiť pocit šťastia tým, že pôsobia ako anxiolytický činiteľ. Jednoducho povedané, majú antidepresívne účinky, odstraňujú psychické napätie a spomínanú úzkosť. Neurózy a úzkosť možno znížiť spotrebou kvasených prísad, akými je kyslá kapusta.

Výskumník Matthew Hilimire skúmal vplyv fermentovaných potravín na psychické zdravie na univerzite College of William & Mary. Výsledky výskumu poukázali na významné zníženie sociálnej úzkosti a neuróz u jedincov, ktorí konzumovali fermentované potraviny na dennej báze.

Okrem toho,vedci potvrdili, že zdravý žalúdok vedie k zdravému mozgu. V skutočnosti podporou hormónu serotonínu v tele sa zvyšuje úroveň šťastia a tým sa posilňuje aj podpora zdravšieho myslenia a znižuje sa spúšťanie úzkosti. Dokonca v črevách je viac serotonínu než v mozgu, preto je dôležité mať v poriadku tráviaci trakt. A to zabezpečí konzumácia fermentovaných potravín. Fermentácia slúži na odstránenie škodlivých látok, možno ňou zlepšiť chuť potravín a ich výživovú hodnotu.

Okrem blahodarného vplyvu na psychiku človeka majú tieto potraviny aj ďalšie zdravotné výhody: dodávajú organizmu vitamíny a minerály a množstvo iných zdraviu prospešných látok (celý článok TU)

Keby ste čítali východoslovanské, hlavne ruské príspevky o kvase, ktorých je nepreberné množstvo, tak by ste nie raz natrafili na vetu: „Pravý kvas upokojuje a zlepšuje náladu.

  • Nápoj dobre uhasí smäd vďaka kyseline mliečnej a čiastočne octovej.
  • Zhruba ¾ imunity človeka sa nachádza v črevách, preto je mimoriadne dôležité ,aby boli v poriadku. Kvas dvojitého kvasenia k tomu prispieva.
  • Kvas obsahuje vitamíny skupiny B, C vitamín, množstvo minerálov (makro aj stopových prvkov), enzýmy a väčšinu aminokyselín.
  • Reguluje činnosť gastrointestinálneho traktu a kardiovaskulárneho systému, zlepšuje metabolizmus, zabraňuje rozvoju patogénov.
  • Zlepšuje tonus tela – tj. udržiava tlak v dutine tráviacich orgánov, močového mechúra, maternice a krvný tlak .

Kvas sa podáva ľuďom trpiacim nechutenstvom, lebo im rozhýbe trávenie.

V krajinách, kde sa kvas bežne pije – športovci či ťažko fyzicky pracujúci ľudia ,hlavne v letných mesiacoch nahrádzajú straty minerálov kvasom, ktorý v závislosti od jeho hustoty dopĺňajú vodou.

Viaceré stránky uvádzajú, že kvasom sa chudne. Mohlo by to platiť, lebo pri kvase síce chutí viac jesť ale zároveň človeku lepšie spaľuje, tak ako sa to vraví pri chudých ľuďoch – veľa zje, ale všetko mu spáli. Tu je presná citácia z Wikipédie: „Kvas podporuje odbúravanie (spaľovanie) tukov a je užitočný pre ľudí, ktorí chcú schudnúť aktívnym životným štýlom a športom“. Ale aj v tomto sa literatúra rozchádza, takže opäť – kto chce, môže na sebe vyskúšať.

Je to veľmi vítaný nápoj kvôli spestreniu jedálnička. Nie nadarmo sa všade píše o dôležitosti rozmanitej stravy.

Čo našťastie neobsahuje náš Ľvovský kvas: žiadne chemikálie (kys.citrónová a askorbová /C vitamín/ medzi ne ani nemôžeme počítať) , stabilizátory, umelé sladidlá, či farbivá, GMO( geneticky modifikované potraviny) , glukózo-fruktózový sirup. Neobsahuje ani kofeín,či iné povzbudzujúce látky. Jeho výnimočná vôňa je vytvorená hlavne zapražením obilia a nie dodaním aróm.
Nami ponúkaný kvas obsahuje len 5,3 gr. cukru (v 100 gr), čo je o dosť menej v porovnaní s množstvom iných sladených nápojov.

Pre ľudský organizmus najhodnotnejším stále zostáva hustý, živý, nefiltrovaný a nepasterizovaný kvas, lebo obsah živín je v ňom kompletný. Vyrába sa najmodernejšími technológiami aj tento. Ibaže jeho špecifická chuť by nie každému vyhovovala, trvácnosť je nízka, musí byť prepravovaný aj skladovaný v chlade. Začínať s ním na Slovensku je momentálne nereálne. Aj v jeho domovských krajinách tvorí iba malé percentá predaja a gro je pasterizovaný vo fľašiach alebo KEG sudoch. Ale aj nami ponúkaný veľmi kvalitný kvas z Ľvovu by mal väčšine chutiť a môže mnohým pomôcť, ale tiež nie je určený pre všetkých – prečítajte si, aké sú obmedzenia pitia kvasu

Výrobca PPB Ľvov Ukrajina pracuje v systéme kvality TÜV SÜD ISO 9001, ISO 20012. TÜV SÜD je v podstate najrenomovanejšia svetová značka v oblasti kvality a bezpečnosti výrobkov. Dokazuje to už aj hore zmienený rozbor zo Štátneho Veterinárneho a Potravinového Ústavu v Bratislave, že náš kvas je ako potravina absolútne bezpečný.

Mnohí s chuťou vypijú aj fľašu denne. Pre mnohých ale bude úplne stačiť vypiť denne 1 až 3 deci kvasu, na dosiahnutie pozitívnych  účinkov.

V lekárskych a odborných štúdiách píšu: „Na priaznivé pôsobenie má vplyv hlavne jeho pravidelný príjem, hoci aj v menšom množstve.“

Konzumácia fermentovaných potravín vedie k zlepšeniu radu zdravotných parametrov. Tieto pozitívne účinky môže mať kombinácia živých mikroorganizmov, ktoré fermentované potraviny obsahujú, ako aj bioaktívnych zložiek uvoľňovaných do potravín ako vedľajšie produkty fermentačného procesu. Fermentáty môžu mať pozitívny vplyv na zdravie čriev, ako aj na celkové zdravie.

Zdravotné benefity spojené s biofunkčnými fermentovanými potravinami môžu byť skutočne realizované buď živými mikróbmi prítomnými v samotných potravinách priamo (probiotický efekt), alebo prostredníctvom metabolitov a bioaktívnych produktov, ktoré živé mikróby produkujú (bioaktívny efekt).

Celý článok TU

Ak budete jesť viac potravín bohatých na kyselinu mliečnu, môžete zvýšiť príjem probiotík. Na druhej strane to môže podporiť zdravie tráviaceho traktu, podporiť činnosť čriev a posilniť vašu črevnú bariéru. Okrem toho črevný mikrobióm hrá kľúčovú úlohu v imunite.

Kyselina mliečna môže zvýšiť vstrebávanie určitých živín vo vašom tele.

Konzumácia potravín, ktoré obsahujú kyselinu mliečnu spolu s dostatkom potravín bohatých na železo, môže pomôcť predchádzať anémii z nedostatku železa, čo je pomerne bežný stav, ktorý spôsobuje príznaky ako únava, vypadávanie vlasov a závraty. fermentácia kyseliny mliečnej 5- až 10-násobne zvýšila množstvo antioxidantov v plodoch myrty.

Celý článok TU

Pitím kvasu je v poriadku tráviaca sústava a hlavne črevá a vtedy v nich vzniká tryptofán a z neho serotonín. (Zdroj Wikipédia: Serotonín – často je zjednodušene považovaný za hormón, ktorý prispieva k pocitu pohody a šťastia.[3] Nedostatok sérotonínu sa prejavuje sklesnutou náladou, depresiou a poruchami spánku.)

Kvas dvojitého!! kvasenia zlepšuje chuť do jedla, zmierňuje stres, napomáha tráveniu, rastu kostí a svalov, stimuluje imunitu a duševnú aktivitu. Tajomstvo spočíva v prírodných zložkách a dvojitej fermentácii pomocou kvasiniek a baktérií mliečneho kvasenia. Vďaka kombinovanej fermentácii kvasiniek a kyseliny mliečnej si hotový kvas zachováva maximum vitamínov a ďalších živín obsiahnutých v obilninách -: iba v procese dvojitého kvasenia dáva zrno nápoju maximálne množstvo živín.

Kyselina mliečna, ktorá vzniká v intestinálnom ústrojenstve mikrobiálnou činnosťou, zvyšuje resorpciu vápnika ZDROJ TU (GRIEGER, HOLEC, 1990).

Je antagonistom hnilobných baktérií v čreve a podporuje jeho činnosť. Celý článok TU.

Fermentujúce mikroorganizmy používané na vytváranie nových produktov so zlepšenými senzorickými a nutričnými vlastnosťami často produkujú rôzne metabolity, ktoré inhibujú rast kazov a/alebo patogénnych baktérií. Celý článok TU.

 

Baktérie mliečneho kvasenia, ktoré robia zázraky
Baktérie mliečneho kvasenia sú všeobecným názvom pre baktérie čeľade Lactobacillaceae , ktorých hlavnou vlastnosťou je schopnosť tvoriť kyselinu mliečnu ako hlavný fermentačný produkt [1]. Kyselina mliečna priaznivo pôsobí na črevnú motilitu človeka, znižuje plynatosť, môže pôsobiť aj stimulačne na sekrečnú činnosť slinných žliaz; v jeho prítomnosti sa zlepšuje vstrebávanie vápnika, fosforu a železa [2, 3]. Baktérie mliečneho kvasenia sa nepodieľajú na vzniku žiadnych patologických procesov, naopak priaznivo ovplyvňujú životné funkcie ľudského organizmu.

Kyselina mliečna môže tiež pôsobiť ako antioxidant na ochranu pred poškodením buniek a chronickými ochoreniami.

Strava obohatená o kyslé uhorky a produkty obsahujúce prírodnú kyselinu mliečnu je dnes v mnohých krajinách uznávaná ako jedna z najúčinnejších metód boja proti chorobám, ako je cukrovka.Kyselina mliečna uľahčuje vstrebávanie vápnika a železa. Efektívne vstrebávanie minerálov prispieva k zlepšeniu stavu kostí, svalov, kĺbov a kardiovaskulárneho systému. Aké ďalšie účinky má kyselina mliečna? Okrem detoxikačnej funkcie má aj antioxidačné vlastnosti. Je to prírodný konzervant a regulátor kyslosti, ktorý dodáva potravinám špecifickú chuť a vôňu.

Odkazy:

Kvas má vynikajúcu chuť; uhasí smäd vďaka kyselinám, ktoré obsahuje – mliečna a čiastočne Octová ; má vysokú energetickú hodnotu , podporuje trávenie vďaka obsiahnutému oxidu uhličitému , čo uľahčuje trávenie potravy, jej vstrebávanie a zvyšuje chuť do jedla [7] . Ďalej obsahuje vitamíny, voľné aminokyseliny , cukry a stopové prvky.

Zdroj: Wikipedia – KVAS

 Kyselina mliečna, ktorá vzniká v intestinálnom ústrojenstve mikrobiálnou činnosťou, zvyšuje resorpciu vápnika (GRIEGER, HOLEC, 1990). Táto je antagonistom hnilobných baktérií v čreve a podporuje jeho činnosť (ONDREJKA, GÖRNER, 1996). Ešte lepšie vyuţitie vápnika nastáva pri konzumácii kyslomliečnych výrobkov. Kyselina mliečna tvorí s vápnikom rozpustný resorbovateľný komplex laktátu vápnika a rozpúšťa určite látky, ktoré by blokovali transport vápnika v mukóze. Laktóza je aj ideálnym zdrojom uhlíka pre baktérie mliečneho kvasenia a prakticky fundamentálnym substrátom pri výrobe kyslomliečnych výrobkov.

Zdroj TU

Kvas dvojitého kvasenia napomáha tráveniu a rastu prospešnej mikroflóry v črevách. Kvas je tiež užitočný na posilnenie imunitného systému a zdravé fungovanie nervového systému.

Celý článok TU